Testare retele de date (servicii de testare, certificare si documentare)

NG-Network ofera servicii de testare si certificare a cablurilor de retea pentru instalatii noi si retele de date existente. Tehnicienii nostri va pot testa si certifica reteaua de date utilizand echipamente de testare de ultima generatie pentru cabluri de cupru si fibra optica de la producatori precum Fluke, Agilent, Corning si altii.

Pentru o functionare in parametrii a transmisiei de date in retelele Ethernet, acestea trebuie sa indeplineasca multiplii parametrii fizici si electrici pe baza carora se si incadreaza in categorii specifice (Cat.5e, Cat.6, Cat.6a, Cat.7, etc.).

Testare si certificare Fluke retele de date

Verificarea se asigura cu echipament de testare specializat verificat metrologic, oferind beneficiarului un raport de verificare, pentru fiecare port testat. In plus, asiguram verificarea si masurarea pierderii pentru traseele de fibra optica multi-mode.

Pentru o calitate ridicata a transmisiei pe 10GBASE-T sunt importante informatiile legate de TCL, ELTCTL specificate in ANSI/TIA-568-C.2, TSB specificat în versiunea europeana ISO/IEC 11801:2010, cat si specificațiile IEEE 802.3af și IEEE802.3at pentru calitatea transmisiei PoE. Toate acestea pot fi testate fara probleme de tehnicenii NG-Network, cu echipament specializat FLUKE. Modulul actual pe cupru permite masuratori cemplete Alien Cross-Talk conform 100% cu standardele ISO 61935-1 Ed.3 si TIA 568C.

Testam retele de fibra optica single-mode si multi-mode cu aparatura OTDR. In cazul in care aveti probleme de trafic pe tronsoanele de fibra existente si nu stiti cauza, va stam la dispozitie cu echipamente profesionale.

550 +

Clienti / Parteneri Multumiti

750 +

KM Fibra Optica Testati

2450 +

KM Cablu Cupru Testati

In situatia lucrarilor noi de cablare structurata recomandam ca testarea si certificarea retelei de date sa se faca inainte de inchiderea tavanelor false, peretilor despartitori, a pardoselelor tehnice, pentru a permite depistarea eventualelor defecte ascunse si pentru a putea fi remediate la timp. Pe de alta parte, pentru executantul cablarii testarea ofera certitudinea ca lucrarea a fost executata corespunzator, ca poate oferi cu incredere garantia stabilita in contract si il scuteste de orice reclamatie viitoare din partea beneficiarului.

Tipuri de testare, certificare si documentare a retelelor de date

Testare, certificare si documentare retele de date

Pentru a determina standardul pe care o cablare structurata il respecta este necesara o certificare a retelei cu ajutorul echipamentelor dedicate. NG-Network asigura urmatoarele tipuri de testare, certificare si documentare:

  • Retele de voce-date pe cablu de cupru
  • Retele de voce-date pe fibra optica
  • Retele de voce-date wireless
  • Sisteme de date video
  • Sisteme de date audio

Parametrii de testare retele voce-date

Va vom prezenta in cele ce urmeaza parametrii care vor trebui testati intr-o retea de cablare structurata, testare care certifica si asigura ca reteaua se incadreaza in anumite standarde.

Parametrii de testare

  • Wiremap;
  • Lungimea;
  • DC Loop Resistance;
  • Signal (Propagation) Delay;
  • Attenuation – Insertion Loss;
  • Near End Cross Talk – NEXT;
  • Attenuation to Crosstalk Ratio (ACR);
  • Power Sum NEXT (PSNEXT);
  • Return Loss;
  • Far End Crosstalk (FEXT);
  • Equal Level Far End Crosstalk (ELFEXT);
  • Power Sum Equal Level Crosstalk (PSELFEXT);
  • Alien Crosstalk – AXT;

Functiile si importanta celor mai frecventi parametrii de testare

Wiremap – identifica posibilele erori de conectare gresita a celor 8 fire din cablul de retea

  • Existenta conexiunii la cele 2 capete;
  • Continuitatea firelor de la patchpanel la priza;
  • Scurt-circuit intre 2 sau mai multe fire;
  • Perechi de fire inversate;
  • Fire inversate;
  • Scurt circuit intre perechi de fire;
  • Scurt circuit intre firul de masa si orice alt fir sau pereche de fire;
  • Orice alt defect de conectare;

Este important de reținut ca pentru cablurile FTP va trebui verificata continuitatea și integritatea tresei cablului.

Lungimea cablului

Totodata se va verifica si lungimea cablului care este definita ca lungimea fizica a conexiunii statice (de la patch panel la priza) sau lungimea totala a link-ului inclusiv patch cord-urile. Ea ar trebui sa corespunda cu lungimea indicata pe cablu, cu o mica abatere. Lungimea fizica va fi intotdeauna sensibil mai mica fata de lungimea masurata, avand in vedere torsadarea cablurilor.

Pentru a masura lungimea cablului, in aparat se introduce valoarea Nominal Velocity of Propagation (NVP), care este de fapt viteza de propagare a semnalului electric relativ fata de viteaza luminii in vid (c). NVP este exprimat in procent, de exemplu 72% sau 0.72 c.

Retelele de cablare structurata tipice au un indice NPV intre 0.6c si 0.9c.

DC Loop Resistance

DC Loop Resistance reprezinta rezistenta totala a doua conductoare conectate intre ele in bucla la un capat. Acesta este de fapt un parametru fizic si este dependent de diametrul conductorului, fiind direct proportional cu lungimea totala a sa.

Rolul acestui test este de verifica daca nu exista conexiuni imperfecte care ar duce la o rezistenta mult marită a link-ului de retea.

Signal (Propagation) Delay

Intarzierea la propagare a semnalului, reprezinta timpul necesar pentru ca semnalul transmis de la un capat sa ajunga la capatul celalalt al link-ului. Aceasta se masoara in nanosecunde (nS). Intarzierea pentru un link Cat.5e este aproximativ 5nS/metru, cu o valoarea maxima acceptata de 5.7 nS/m. Acest parametru este cel care limiteaza lungimea maxima a unui link in retelele de cablare structurata.

Attenuation – Insertion Loss

Semnalele electrice transmise printr-un link sufera o pierdere a energiei direct proportionala cu lungimea pe care trebuie sa o traverseze. Insertion lost indica cata energie s-a pierdut la capatul receptor al link-ului. Masurarea acestui parametru cuantifica efectul de rezistenta a cablului la transmiterea semnalului electric prin acesta. Caracteristicele acestui parametru se modifica odata cu schimbarea frecventei semnalului de transmis: o frecventa mai mare se traduce intr-o rezistenta de transmiterea mult mai mare. Astfel, la o frecventa mai mare a semnalului, parametrul insertion lost are o valoare mai ridicata fata de cel la o frecventa mai mica. Insertion lost este de asemenea direct proporțional cu lungimea cablului, astfel daca link-ul “A” este de 2 ori mai lung fata de link-ul “B”, și toate celelalte caracteristici sunt identice, insertion lost va fi dublu la link-ul “A”.

Near End Cross Talk – NEXT

Atunci cand printr-un cablu trece un curent electric, acesta genereaza un camp electromagnetic care poate interfera cu campul creat de cablul adiacent lui. Odata cu cresterea frecventei, acest efect de interferente se mareste si el. De aceea fiecare pereche dintr-un cablu de retea este torsadata, pentru a se putea anula reciproc campurile electromagnetice create de trecerea curentului electric prin cablu. Cu cat torsadarea este mai “stransa” cu atat efectul de anulare al campurilor electromagnetice este mai puternic. Pastrarea torsadarii perechilor pe o lungime cat mai mare a cablului, reprezinta o cerinta cheie pentru o cablare structurata buna.

Efectul NEXT este vizibil atunci cand, la conectarea cablului la patch panel sau priza, perechile de fire au fost torsadate pe o lungime mai mare.

Termenul provine din telefonie, atunci cand pe vremuri, intr-o convorbire telefonica se auzeau pe fundal alte conversatii. In cablari structurate acest efect apare și cand un semnal puternic de la o pereche de cabluri adiacente este preluat de alta pereche de cabluri.